Βιογραφικό – Κώστας Λούστας (1933 – 2014)

Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Φλώρινα.  Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη (1953-1958). Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Η πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στη Χ.Α.Ν. με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου το 1961. Από το 1963 ο Κώστας Λούστας έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ανάμεσα στους πρώτους υποστηρικτές του υπήρξε ο γνωστός συλλέκτης Χρήστος Μπάστης. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Di Salvo Art Gallery, Chase Gallery, Gallery Chevance, Joseph Paolillo), και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη (Saldinger Gallery, Long Island University, Brooklyn, και Firehouse Gallery, Nassau) όσο και στο Λονδίνο (Ζaydler Gallery).  Ανάμεσα στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο αυτή συγκαταλέγονται αυτές στις γκαλερί Τέχνη και Βέλτσου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1965 αντίστοιχα, και στη γκαλερί Hilton της Αθήνας το 1968. Η συνεργασία του με την διεθνούς φήμης Galerie Internationale στην Madison Avenue της Νέας Υόρκης, στην οποία πραγματοποίησε ατομική έκθεση για πρώτη φορά το 1972, συνεχίστηκε με πολυετές συμβόλαιο.

Στην Αθήνα το 1980 και το 1983 διοργανώθηκαν ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί  «Eγγονόπουλος» και «Συλλογή» αντίστοιχα. Το 1991 ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το 1993 με τη σειρά 80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Δημητρίων (Αποθήκη 1 του Ο.Λ.Θ.), ο Κώστας Λούστας βραβεύτηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα. Η έκθεση αυτή σημείωσε ρεκόρ αριθμό επισκεπτών. Το 1998 επέστρεψε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με τη συλλογή ‘Elgar 96’. Το 1999 διοργανώθηκε ατομική έκθεση στη Paul Hawkins Gallery στο Mayfair του Λονδίνου. Η σειρά έργων με θέμα το γυναικείο γυμνό, και με τίτλο ‘Παραλλαγές 2000’, εκτέθηκε το 2001 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ του Ο.Λ.Θ.). Το 2002 διοργανώθηκε ατομική έκθεση από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Η συλλογή του με τίτλο «Αmelia 2004» παρουσιάστηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στη Βίλα Μπιάνκα τον Μάιο του 2005. Το 2006 η αίθουσα τέχνης Ιανός της Αθήνας διοργάνωσε ατομική έκθεση των έργων του, και ακολούθησαν δύο ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Άτριον της Θεσσαλονίκης το 2010 και το 2012. Μέρος της προσωπικής συλλογής έργων του καλλιτέχνη εκτέθηκε στο πλαίσιο τιμητικής αναδρομικής έκθεσης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο τον Νοέμβριο του 2012.

Κατά την εξηντάχρονη πορεία του, συνεργάστηκε με πολυάριθμους Έλληνες γκαλερίστες, όπως οι Μιχαλαριάς και Καπόπουλος, και τις αίθουσες τέχνης Αέναον, Γκαλερί της Έρσης και Περιπλάνηση, καθώς και με τις γκαλερί Άτριον και Άρτιον, Νίτρα, Μεταμόρφωση και Ειρμός της Θεσσαλονίκης. Οι ομαδικές του εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν αναρίθμητες, ενώ είχε συμμετάσχει σε όλες τις Πανελλήνιες.

Μετά το θάνατό του, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) διοργάνωσαν αναδρομικές εκθέσεις προς τιμήν του το 2016. Το 2018 στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, το ΜοΜus  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) οργάνωσε τιμητική ατομική έκθεση εστιάζοντας στη ζωή και το έργο του Κώστα Λούστα στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες 1960-1970. Το 2019 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών εγκαινίασε έκθεση αφιερωμένη σε άγνωστους πίνακες και σχέδια που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Τελλογλείου και στη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη.  Με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου, η Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε στην έκθεση με τίτλο ‘Cielo e mar’ μία σειρά θαλασσογραφιών που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες εικαστικής δημιουργίας.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Κώστας Λούστας υπήρξε από νεαρή ηλικία πολυγραφότατος ποιητής, αρθρογράφος και πεζογράφος. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στη λογοτεχνική εφημερίδα νέων της Φλώρινας «Το Ξημέρωμα» το 1953. Το 1977 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα.  Από το 1985 έως και το 2003, η εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» και το περιοδικό «Εταιρία» της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών της Φλώρινας δημοσίευσαν συνολικά περίπου 60 ποιήματα του καλλιτέχνη, εικοσιεπτά εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή ποιημάτων, υπό τον τίτλο Κωστάκης Λούστας -Ποιήματα (1986-1997) που εξέδωσε η «Εταιρία» το 1997. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Το Ποντίκι» και τις εφημερίδες «Έθνος» και «Κοινή Γνώμη» της Φλώρινας.  Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο Εκατό και Πλέον Δακτυλίδια για Πρίγκηπες εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιανός το 2005. Το 2011 βραβεύτηκε από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία «Τέχνη» Κιλκίς, στο πλαίσιο  πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού. Το λογοτεχνικό αρχείο του καλλιτέχνη βρίσκεται σήμερα υπό τη διαχείριση της οικογένειάς του, και περιλαμβάνει πάνω από 300 αδημοσίευτα ποιήματα και δεκάδες αδημοσίευτα πεζά κείμενα σε χειρόγραφα. Εντός του 2021, προγραμματίζεται νέα έκδοση συλλογής ποιημάτων του με ισάριθμα σχέδια σε χαρτί.

Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ως και το 2008, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2014 η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ενέκρινε παμψηφεί ισόβια τιμητική σύνταξη, καθώς έκρινε ότι το καλλιτεχνικό του έργο «θεμελιώνει το στοιχείο της προσφοράς διακεκριμένων υπηρεσιών στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών.»